Hopp til innhold

Driftsmeldinger

Røverkollen ble koblet til Innlandsnettet 03.03.2020.
Frekvensen er 145.6375 MHz.
Det vil nå være god repeaterdekning i Oslo

Takk til LA4PGA som byttet den defekte repeaterantennen.
Vi vil også rette en stor takk til alle som har hjulpet oss med dette prosjektet.

Med vennlig hilsen

Karl
LA2UO

Hva:
Østerdalsgruppen og Gjøvik/Toten-gruppen av NRRL avholder lisenskurs for å bli radioamatør.

Hvorfor:
Sett av 6 minutter å se hva dette dreier seg om: https://nrrl.no/nyheter/1479-se-filmen-amatorradio-en-hobby-for-det-21-arhundre

Hvordan:
Kurset avholdes parallelt i Elverum og Gjøvik med mulighet for oppmøte begge steder. Kommunikasjon mellom disse stedene blir via videokonferansesystem.
Det er mulighet for deltakere med lang reiseavstand i Innlandet å delta på alle kurskvelder (ikke eksamen) via videokonferanse fra hjemstedet. En slik deltakelse krever en PC med kamera og lyd. Vi anbefaler at det benyttes en god (trådbunden) bredbånds-internettforbindelse.
Kurset går over 12 kurskvelder inklusiv en tentamenskveld og repetisjonskveld.
Kurset avsluttes med mulighet for å gå opp til eksamen, en prøve fastsatt av Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (NKOM).

Når/Hvor:
Kurset går tirsdager fra 7. januar i tiden 18:00 – 21:00.

Kostnader:
Kursavgift kr. 1500. (studentpris: Kr. 900,-) Dette inkluderer 12 kurskvelder, web-tilgang til opptak av samtlige kurskvelder i 6 måneder, samt ett års medlemskap i enten Østerdalsgruppa eller Gjøvik og Totengruppa. Utover dette må hver enkelt elev selv måtte kjøpe læreboken til kr 430,- fra https://www.nrrl.no/nettbutikk

Engangsgebyr til Nasjonal kommunikasjonsmyndighet for tillatelse for å benytte amatørradio er kr 2000,- . Beløpet betales (kun) ved bestått eksamen.

For evt. spørsmål og/eller påmelding
Ta kontakt med Knut på la9dsa@gmail.com eller telefon 934 01 665

Det har siden søndag kveld vært problemer med 2m TX på Jetta. Du hører bærebølge, men ingen modulasjon. Plutselig kan en forbindelse fungere. Teknisk repeaterteam og styret i SBI diskuterer saken, og har planer for hva som skal gjøres. Transporten er en utfordring, men vi har mottatt god lokal hjelp til å løse det problemet. Så, det jobbes!

Info kommer her når problemet er løst.

LB4CD på vegne av Sambandstjenesten Innlandet.

Fortvil ikke, vinteren nærmer seg og vedlikeholdsgutta farter inn og ut av skap så andre knapt klarer å holde tritt!

Rett kabling og rett tilkobling for måleinstumenter er en pirkete jobb som LA9ALA Tore klarer med glans.

Sist uke ble det avsatt to dager til å gjøre nødvendig vedlikehold og planlangt ombygging i nord- og midt-østerdal.

Turen startet fra Valdres for LA2UO sin del som kjørte innom LA9ALA og lempet av, stablet om utstyr og plukket med seg han og kjørte videre mens LA6ETA reise fra Gjøvik. 

Vi valgte å ikke kjøre om Hamar/Elverum og satt nesen rett nordover på E6 og kjøre over Venabygsfjellet og Folldal. En flott tur i høst-vær. En stopp før oppstigning på CirkleK i Alavdal måtte til.

Gjennomgangsmålinger og justeringer.
LA2UO Karl

Erfarne karer går rett igang med transport av utstyr og starter oppkobling. På Tron på 2m exiter byttet med ny exiter og PA-trinn. Effekt etter duplexfilter er økt fra 12w til 27w. Det må dog sies at mottak er noe forringet på grunn av økt TX effekt, noe som var en forventet resultat. Alle moduler ble kontrollert, gjennomgangsmålt og etterjustert.

Mens vi ivrig arbeidet inne ( ihvertfall de to eldste ) forverret være seg så vi hold regelmessig oppsikt så vi ikke skulle risikere å bli sittende værfast. Ganske guffent vær ble det etter hvert, bildet viser nesten et "idyllisk" bilde, men snøen lå horisontalt i luften.....

1 -1,5 grader, 18-20m/s nedbør og 1666 moh er ufyselig......

 

I tillegg oppstod litt komplikasjoner da undertegnede punkterte kun noen få hundre meter fra hovedveien med en 5 cm spiss stein rett inn i dekket! Skjønne seg hvordan det kan gå til, men det skjedde da. Men slikt ting

På tur ned fra Tron, rett ved hovedveien punkterte LA6ETA (eller bilen rettere sagt) på kvelden. NAF kom, vi kjøte til Tynset og snill servicemann la om to dekk før turen gikk sørverover igjen.

hjelper det ikke å henge med nebbet over, servicemann fra NAF/Viking kom raskt (fra Tynset) og så innom før han fikset en annen jobb litt lenger sør. Vi tre nyttet tiden til å spise en middag før veihjelpsmannen kom og plukket opp først meg, så bil før det bar til Tynset for omlegg av to dekk.

Litt forsinkelser i planene, relativt mørk og regnfullt vær kom vi oss opp til Horta i midt-østerdal og ankom på 1007 moh kl. 23. Vi kom oss innendørs rimelig raskt og hadde et visst skravlebehov før vi kravlet opp i loppekassa alt for seint....

Inn i nytt skap

Ny dag opprant, like grått som dagen før, men ny tur inn i skapet.

På Horta ble simplex 144.6375 satt QRT og 145.650 med duplexfilter satt QRV, QSX -0,6 Mhz og CTCSS 88.5 Hz.

 

En vellykket tur hvor vi svingte innom LA9DSA Knut for en kaffe og nybakst før i returnerte hvert til vårt.

Videre planer for høsten:

  • ferdigstilling av "beinet" i Oslo på 145.6375 (montering av duplex-filter 2m og 70cm m.m., i samarbeid med LA4O )
  • forbedring av dekning i Gardermo-området (i samarbeid med LA2G)
  • "forbedre" dekning (er vel ikke dekning idag) øst og nord for Trysilfjellet.

Det har oppstått en teknisk feil, trolig en sikring som har gått som medfører at hele området dekket av 145.6625 er ute av drift, det vil si midt- og nord-Gudbrandsdal.

Dekning på 145.625 sørfra og opp til og med Øyer er i orden.
Dovrefjell og Folldal på 145.700 er også intakt, men uten link til resten av innlandnettet.

Feilen vil bli rettet så fort vi får organisert noen ut på topp-tur.

Da vi stod på parkeringsplassen på Myrin siste helgen i mars og hadde delt ut trackere og diverse, meldte behovet seg for melde til KO. Det finnes ikke telefondekning på Myrin. Men, Innlandsnettet går selvsagt godt. Problemet løst. Innlandsnettet 1 - teledekning 0.