Hopp til innhold

Driftsmeldinger

Vi har i den senere tid mottatt feilmeldinger på Innlandsnettet, som det viser seg i etterkant at skyldes feil/mangler på brukerens eget utstyr. På bakgrunn av dette er det nå utarbeidet følgende råd/anbefalinger:

Før du melder feil på Innlandsnettet til sbi@nrrl.no , ber vi deg sjekke tre ting:

Har du hatt vanninntrenging?
Mobilantenner er spesielt utsatt for vanninntrenging, men dette kan også skje annet fastmontert antenneutstyr, spesielt hvis det er gammelt. Slike feil synes ikke alltid på SWR-meter, kontroller i tillegg til SWR, både kontakter og ledninger visuelt.

Interferens ?
Innlandsnettet er laget for å dekke mobilkjøring. Ved bruk av «store antenner» på faste installasjoner kan man få interferens mellom senderne på frekvensen. Interferens kan oppfattes som støy på frekvensen.  Løsningen er ofte å benytte en vesentlig mindre antenne, eller en retningsbestemt(beam) antenne.

Vertikal polarisasjon?
Innlandsnettet er vertikal polarisert. Det vil være vanskelig å få forbindelse dersom man bruker horisontal polarisasjon, f.eks med en «liggende» beamantenne for 2m opp mot Innlandsnettet.

Fortvil ikke, vinteren nærmer seg og vedlikeholdsgutta farter inn og ut av skap så andre knapt klarer å holde tritt!

Rett kabling og rett tilkobling for måleinstumenter er en pirkete jobb som LA9ALA Tore klarer med glans.

Sist uke ble det avsatt to dager til å gjøre nødvendig vedlikehold og planlangt ombygging i nord- og midt-østerdal.

Turen startet fra Valdres for LA2UO sin del som kjørte innom LA9ALA og lempet av, stablet om utstyr og plukket med seg han og kjørte videre mens LA6ETA reise fra Gjøvik. 

Vi valgte å ikke kjøre om Hamar/Elverum og satt nesen rett nordover på E6 og kjøre over Venabygsfjellet og Folldal. En flott tur i høst-vær. En stopp før oppstigning på CirkleK i Alavdal måtte til.

Gjennomgangsmålinger og justeringer.
LA2UO Karl

Erfarne karer går rett igang med transport av utstyr og starter oppkobling. På Tron på 2m exiter byttet med ny exiter og PA-trinn. Effekt etter duplexfilter er økt fra 12w til 27w. Det må dog sies at mottak er noe forringet på grunn av økt TX effekt, noe som var en forventet resultat. Alle moduler ble kontrollert, gjennomgangsmålt og etterjustert.

Mens vi ivrig arbeidet inne ( ihvertfall de to eldste ) forverret være seg så vi hold regelmessig oppsikt så vi ikke skulle risikere å bli sittende værfast. Ganske guffent vær ble det etter hvert, bildet viser nesten et "idyllisk" bilde, men snøen lå horisontalt i luften.....

1 -1,5 grader, 18-20m/s nedbør og 1666 moh er ufyselig......

 

I tillegg oppstod litt komplikasjoner da undertegnede punkterte kun noen få hundre meter fra hovedveien med en 5 cm spiss stein rett inn i dekket! Skjønne seg hvordan det kan gå til, men det skjedde da. Men slikt ting

På tur ned fra Tron, rett ved hovedveien punkterte LA6ETA (eller bilen rettere sagt) på kvelden. NAF kom, vi kjøte til Tynset og snill servicemann la om to dekk før turen gikk sørverover igjen.

hjelper det ikke å henge med nebbet over, servicemann fra NAF/Viking kom raskt (fra Tynset) og så innom før han fikset en annen jobb litt lenger sør. Vi tre nyttet tiden til å spise en middag før veihjelpsmannen kom og plukket opp først meg, så bil før det bar til Tynset for omlegg av to dekk.

Litt forsinkelser i planene, relativt mørk og regnfullt vær kom vi oss opp til Horta i midt-østerdal og ankom på 1007 moh kl. 23. Vi kom oss innendørs rimelig raskt og hadde et visst skravlebehov før vi kravlet opp i loppekassa alt for seint....

Inn i nytt skap

Ny dag opprant, like grått som dagen før, men ny tur inn i skapet.

På Horta ble simplex 144.6375 satt QRT og 145.650 med duplexfilter satt QRV, QSX -0,6 Mhz og CTCSS 88.5 Hz.

 

En vellykket tur hvor vi svingte innom LA9DSA Knut for en kaffe og nybakst før i returnerte hvert til vårt.

Videre planer for høsten:

  • ferdigstilling av "beinet" i Oslo på 145.6375 (montering av duplex-filter 2m og 70cm m.m., i samarbeid med LA4O )
  • forbedring av dekning i Gardermo-området (i samarbeid med LA2G)
  • "forbedre" dekning (er vel ikke dekning idag) øst og nord for Trysilfjellet.

Da vi stod på parkeringsplassen på Myrin siste helgen i mars og hadde delt ut trackere og diverse, meldte behovet seg for melde til KO. Det finnes ikke telefondekning på Myrin. Men, Innlandsnettet går selvsagt godt. Problemet løst. Innlandsnettet 1 - teledekning 0.

Innlandsnettet som er driftet av SBI er et omfattende nett med mange installasjoner på mer eller mindre tilgjengelige plasser.
Mange av lokasjonene er det ikke kjørevei til hverken på sommer eller vinter, og da må man ta beina fatt, gjerne på ski.

LB4CD Ola-Matti

LB4CD Ola-Matti er en aktiv mann som utnytter tiden godt. Han kombinerer gjerne fritid, familie og ettersyn av installasjoner når det er mulig.

For å sikre forutsigbarhet og stabilitet i nettet er vi avhengig av systematisk og godt ettersyn. Totalt har vi ti personer som bidrar i dette kontinuerlige arbeidet.

Bildene er fra en av våre mindre lokasjoner hvor vi har fått innplassering i et noget "luftig" hus og har måtte bygge og ta forhåndsregler deretter.
Godt fagmessig utført arbeid både på antenner, mast, kabling og skap sørger for sikker og stabil drift.

Prosjektering, drift og vedlikehold av Innenlandsnettet
SBI har en prosjektleder som har ansvaret for å prosjektere/koordinere/prioritere (i samråd med styret i SBI og «teknisk repeaterteam»), - alle nye installasjoner i nettet, samt drifts og vedlikeholdsoppdrag.

LA6ETA klatrer i ei av mange master som kobler Innlandsnettet sammen.